Νέα

Μυστήριο 62_ Νύχτες Βραδύτητας: Μια ξεχωριστή δράση για την έννοια του χρόνου στην Ελευσίνα

16.05.2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τρίτη διοργάνωση του Μυστηρίου 62_Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο από την 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την Κυριακή 15 Μαΐου στην Ελευσίνα, με φόντο την Πανσέληνο του Μαΐου. Μια ξεχωριστή δράση με ελεύθερη είσοδο, που έθεσε ξανά στο επίκεντρο την έννοια του χρόνου, περιλαμβάνοντας περιπατητικές διαδρομές στην Ελευσίνα, μια πρωτότυπη μουσική performance-καρπό μιας πρωτότυπης συμμετοχικής διαδικασίας, προβολή ταινίας και συζήτηση με εξέχοντες ομιλητές.

Φωτό: John Stathis
Φωτό: John Stathis

Με αφετηρία το Παλιό Αναψυκτήριο πέντε (5) ξεχωριστές περιπατητικές διαδρομές  με  μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν στην πόλη. Υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδος Δήμητρας Λούπη και τη βοήθεια πέντε “ξεναγών”, οι συμμετέχοντες φωτογράφιζαν ή ηχογραφούσαν εν σιωπή και σε συνθήκη βραδύτητας, ό,τι τους κέντριζε το ενδιαφέρον. Τα ίχνη που συγκεντρώθηκαν μέχρις ότου φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, το Προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Aρχαιολογικό Xώρο της Ελευσίνας,  δραματοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδος Μαριλένας Κατρανίδου και μεταμορφώθηκαν σε οδηγό για τη μουσική performance σε πρωτότυπη σύνθεση του Βασίλη Μαντζούκη, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά.

Φωτό: John Stathis

Ακολούθησε προβολή της ταινίας “Το Ταξίδι στη Δύση” (Γαλλίας-Ταϊβάν, 2014), σε σκηνοθεσία Tsai Ming-liang, μια μοναδική περιπλάνηση ενός βουδιστή μοναχού σε ρυθμούς ακραίας βραδύτητας, στο κέντρο της σύγχρονης Μασσαλίας. Αμέσως μετά, έλαβε χώρα μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα “Ο χρόνος των δρόμων των Μητροπόλεων” με εξέχοντες ομιλητές τον αρχιτέκτονα Σταύρο Σταυρίδη και τον καθηγητή φιλοσοφίας Στέφανο Ροζάνη, υπό τον συντονισμό του σκηνοθέτη και Καθηγητή Σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Γιάννη Λεοντάρη. 

Φωτό: John Stathis

Η Νύχτα Βραδύτητας του Μαΐου έλαβε χώρα ως περιπλάνηση, μυώντας το κοινό στην τέχνη της βραδύτητας και μειώνοντας τους ξέφρενους ρυθμούς ενός κόσμου που κινείται πολύ γρήγορα. 

Φωτό: John Stathis

Οι Νύχτες Βραδύτητας έως σήμερα

Οι Νύχτες Βραδύτητας εντάσσονται στην ενότητα δράσεων με τίτλο “Μυστήρια σε κοινή θέα”. Παρουσιάστηκαν το 2018 για πρώτη φορά στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ως μέρος μιας ετήσιας εκδήλωσης των Γαλλικών Ινστιτούτων από όλον τον κόσμο, αφιερωμένης στην ανταλλαγή και κυκλοφορία των ιδεών. Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επαναλαμβάνει και εξελίσσει τη δράση, τιτλοφορώντας την Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο, και παρουσιάζοντας δύο φορές τον χρόνο, υπό το φως της πανσελήνου, μία σειρά πρωτότυπων ομιλιών πάνω στην έννοια του χρόνου, με διακεκριμένους προσκεκλημένους. Παράλληλα, κάθε εκδήλωση συνοδεύεται από διαφορετικά πολιτιστικά δρώμενα. Η πρώτη διοργάνωση του Μυστηρίου 62 πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2021 και περιελάμβανε ομιλίες από τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα και τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, με τη συμμετοχή του συνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ. Η δεύτερη έλαβε χώρα τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς με προσκεκλημένους τον σκηνοθέτη Patrick Bokanowski και τη συνθέτρια Michele Bokanowski.

Φωτό: John Stathis

Συντελεστές 
Επιμέλεια, Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης
Συντονισμός περιπατητικής διαδρομής: Δήμητρα Λούπη
Συντονισμός δραματουργικής/μουσικής performance: Μαριλένα Κατρανίδου
Συντονισμός προβολής ταινίας:  Βασίλης Κωνσταντόπουλος, Carousel Films
Μουσική performance σε πρωτότυπη σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης