Νέα

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 35_ΑΙΣΧΥΛΟΥ PROJECT^: Η πρωτοποριακή παράσταση καθήλωσε το κοινό στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου

25.07.2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα η παράσταση “Κλυταιμνήστρα” της καταξιωμένης φλαμανδικής ομάδας tg STAN, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου. Με καθηλωτικές ερμηνείες από τη Μαρία Σκουλά και τους ερμηνευτές του διεθνούς θιάσου από το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Νορβηγία και τις Φιλιππίνες, η ανατρεπτική παράσταση της κορυφαίας αυτής ευρωπαϊκής ομάδας έστειλε ένα ηχηρό, παγκόσμιο μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, του μισογυνισμού και της τοξικής αρρενωπότητας.

Credits: Γιάννης Στάθης
Credits: Γιάννης Στάθης

Βασισμένη στο έργο Αγαμέμνων του Αισχύλου, η πρωτοποριακή  παράσταση των tg STAN αποτέλεσε την πρώτη από μια σειρά δράσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Μυστηρίου 35_Αισχύλου Project ^ της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με στόχο τη θεσμοθέτηση ενός διαλόγου πάνω στο Αισχύλειο δράμα στη γενέτειρά του. Επόμενος σταθμός μία ακόμα σημαντική παράσταση, οι “Πέρσες” του κορυφαίου τραγωδού, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, κι έναν εμβληματικό θίασο με προεξάρχουσα τη Ρένη Πιττακή, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Ιουλίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου. Συμμετέχουν 40 εθελοντές από την Ελευσίνα και τη γύρω περιοχή.

Credits: Γιάννης Στάθης

Λίγα λόγια για την Κλυταιμνήστρα των tg STAN

Οι tg STAN αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα σύνολα σύγχρονου θεάτρου στην Ευρώπη, με ρηξικέλευθη αισθητική και μακρά πορεία τόσο στη σύγχρονη δραματουργία όσο και στο κλασικό ρεπερτόριο. Η εμβληματική τους Κλυταιμνήστρα έριξε φως στο κρίσιμο αυτό πρόσωπο της αισχύλειας τραγωδίας, σε μια σύγχρονη, τολμηρή προσαρμογή αυτής της αιωνόβιας ιστορίας για την τιμή και την εκδίκηση. 

Credits: Γιάννης Στάθης
Credits: Γιάννης Στάθης

Η παράσταση στηρίχθηκε σε μια ιδέα της Jolente De Keersmaeker, ιδρυτικό μέλος της ομάδας και ένα από τα “τρομερά κορίτσια” των ευρωπαϊκών παραστατικών τεχνών, που προσέγγισε τις τρεις διαφορετικές εκδοχές του πρώτου μέρους της Ορέστειας με έναν απροσδόκητο τρόπο: συνέδεσε το εκπληκτικής ποιητικής δύναμης πρωτότυπο έργο του Αισχύλου με την επιδέξια μετάφρασή του στα αγγλικά από τον Ted Hughes, και το εμβολίασε με το «Λουτρό Αίματος» του Αυστριακού συγγραφέα Gustav Ernst, ένα έργο ωμής και διαμελισμένης ποίησης. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός απροσδόητου πολυφωνικού συνόλου, που συνδύαζε λόγο και χορό ευθυγραμμισμένο με την ελληνική παράδοση της χορωδίας.  

Credits: Γιάννης Στάθης
Credits: Γιάννης Στάθης

Δείτε εδώ γιατί η φωνή της Κλυταιμνήστρας είναι τόσο σημαντική.  

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ.