Νέα

Φωτό: John Stathis

Η 2023 Ελευσίνα άνοιξε τις πόρτες τριών νέων χώρων και γιόρτασε την Ημέρα της Ευρώπης με πληθώρα εκδηλώσεων

09.05.2022

Η 2023 Ελευσίνα άνοιξε το Σάββατο 7 Μαΐου τις πόρτες τριών νέων χώρων και γιόρτασε την Ημέρα της Ευρώπης με πληθώρα εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες.

Μία ξεχωριστή ημέρα για την 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και για την ίδια την πόλη της Ελευσίνας, με αέρα Ευρώπης, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης, το Σάββατο 7 Μαΐου στην Ελευσίνα, με ποικίλες εκδηλώσεις για τους νέους και πλήθος παράλληλων δράσεων για όλες τις ηλικίες. Μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, που άνοιξε νέους ορίζοντες στην πόλη της Ελευσίνας, ενθάρρυνε τη συμμετοχή των πολιτών, προβλημάτισε και ενίσχυσε την κριτική σκέψη και τον διάλογο.

Η Ημέρα της Ευρώπης ξεκίνησε με περίπατο στην πόλη της Ελευσίνας, συνεχίστηκε με την κεντρική εκδήλωση που περιελάμβανε ομιλίες και διαδραστικές συζητήσεις, ενώ κορυφώθηκε με μια σειρά παράλληλων δράσεων. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, τρεις σημαντικοί χώροι της πόλης, το Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας, το ΕΛΕVΣΙΣ INNOVATION LAB by 2023 ELEUSIS και το X-Bowling Art Center, άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχθηκαν τους ενθουσιώδεις πολίτες της Ελευσίνας και τους επισκέπτες της.

Φωτό: John Stathis

Στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Ελλάδας ΕΚΕΔΑ, χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά η Εύα Καϊλή, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δια ζώσης ο δήμαρχος της Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωσταντίνος Τσουτσοπλίδης, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου και η πρόεδρος Δ.Σ. της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Δέσποινα Γερουλάνου.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι: Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής, Θωμάς Δοξιάδης, Αρχιτέκτονας, Βασίλης Καραμητσάνης, Νομικός πρόεδρος Animasyros και Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γεν. Καλλιτεχνικός Διευθυντής 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Καίριο ρόλο στη διοργάνωση είχαν, φυσικά, οι 55 νέοι ηλικίας 16 έως 30 ετών που συμμετείχαν στις τέσσερις ομάδες εργασίας με θεματικές “Νέοι χωρίς σύνορα”, “Νέοι & πολιτιστική και κοινωνική καινοτομία”, “Νέοι, κλιματική αλλαγή και βιώσιμες πόλεις” και “Νέοι και Δημοκρατία”, που συντόνισαν οι: Ντίνα Ντζιώρα, Cultural Manager, Υπεύθυνη Δικτύων (Athens Comics Library), Βαγγέλης Κραββαρίτης, Education and Society Programmes Manager (British Council), Γιάννης Πανταζόπουλος, Δημοσιογράφος (LIFO), Μενέλαος Καραμαγγιώλης, σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος.

Φωτό: John Stathis

Επιπλέον, στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας, το οποίο ανακαινίσθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας ΜΕΤΡΟN Α.Ε., πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της Έκθεσης “Ειρήνια τόξα”, φιλοξενώντας έργα από τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής, που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη της Ελλάδας και την 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Φωτό: John Stathis

Παράλληλα, το ΕΛΕVΣΙΣ INNOVATION LAB by 2023 ELEUSIS άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό για μία εντυπωσιακή παρουσίαση της εκπαιδευτικής δράσης Μυστήριο 64_Print your City, ενός πρωτοποριακού εργαστηρίου από τουςThe New Raw, που δομείται στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και της Ανακύκλωσης του πλαστικού. Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν ζωντανά τον τρόπο με τον οποίο τα πλαστικά απορρίμματα μπορούν να μετατραπούν σε νέα πρώτη ύλη και να αποκτήσουν δεύτερη ή και τρίτη ζωή, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το 3D Printing. Ο χώρος είναι μία ευγενική παραχώρηση του ΤΙΤΑΝ

Φωτό: John Stathis
Φωτό: John Stathis

Μία εκ των κορυφαίων στιγμών της ημέρας αποτέλεσε η περφόρμανς της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Μυστήριο 2_Τα Λόγια του Ρολογιού, με τη μοναδική ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Ρούλα Πατεράκη να μαγεύει τους παρευρισκόμενους, απαγγέλοντας την Έρημη Χώρα του Τ.Σ. Έλιοτ, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν σε έναν ακόμα ανακαινισμένο, εντυπωσιακό κλειστό χώρο, το X-Bowling Art Center, όπου πραγματοποιήθηκε η προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας “Η μεγάλη απόδραση” του Sebastian Meise, ένα έργο – γροθιά για τη ζωή των ομοφυλοφίλων πριν από την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και τον αντίκτυπο της φυλάκισης στη Μεταπολεμική Γερμανία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Φωτό: John Stathis

Η Ημέρα της Ευρώπης, αφιερωμένη στους νέους, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό, με αφορμή την ανακήρυξη του 2022 ως Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, ολοκληρώθηκε όπως επέβαλε και ο ίδιος ο χαρακτήρας της διοργάνωσης. Με ένα μεγάλο συμπεριληπτικό πάρτι στο X-Bowling Art Center, παρουσία νέων ανθρώπων, ηλικιακά και μη, που μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στις οποίες παρευρέθηκαν, αλλά κυρίως τα όνειρα και τα σχέδιά τους για το μέλλον. Ένα μέλλον δημοκρατικό, συμμετοχικό, με όρους σεβασμού και αλληλεγγύης, όπως ακριβώς επιτάσσει η Ημέρα της Ευρώπης. Και κάθε μέρα.

Φωτό: John Stathis

Έκθεση “Ειρήνια τόξα” στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας
Διάρκεια: 7-22 Μαΐου 2022
Ημέρες και ώρες: Δευτερα- Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 19.00-21.00, Κυριακή 11.30-13.30
Διεύθυνση: Νικολαΐδου & Βασ. Λάσκου
Πρωινές επισκέψεις για σχολικές ομάδες κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα 2105547646 (205 /208) & 6939407774

Εργαστήριο “Print Your City” στο ΕΛΕVΣΙΣ INNOVATION LAB by 2023 ELEUSIS
Διάρκεια: 10 Μαΐου έως 3 Ιουλίου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9:30-14:30 (επίσκεψη κατόπιν ραντεβού – καθημερινές ξεναγήσεις για σχολεία)
Διάρκεια Επίσκεψης: 45 λεπτά
Μέγιστος αριθμός επισκεπτών ανά ξενάγηση: 35 άτομα
Διεύθυνση:Σωτηρίου Γκιόκα και Τζαφέρη, Ελευσίνα 19200, εντός βιομηχανικής εγκατάστασης ΤΙΤΑΝ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6958458342
email: innovationlab@2023eleusis.eu