Εκδηλώσεις

Συνάντηση «Πολιτισμός 2030» (2η Έκδοση)

07.11.2019


Με θέμα και αντικείμενο το τρίπτυχο “Άνθρωποι, Ιστορίες, Πολιτισμός”, η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει τη δεύτερη Συνάντηση Πολιτισμός 2030 μεταξύ 7-10 Νοεμβρίου 2019 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ). Η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 είναι το κεντρικό πρόγραμμα δικτύωσης επαγγελματικών του πολιτισμού της Ελευσίνας 2021.

Στις σημερινές κοινωνίες της γνώσης και της δημιουργικότητας, ο άνθρωπος αναδεικνύεται σε βασικό πόρο της πόλης και της οικονομίας γενικότερα. Αντίθετα με τη βιομηχανική εποχή οπότε η ανάπτυξη της πόλης στηριζόταν στη συγκέντρωση μονάδων βιομηχανικής παραγωγής, σήμερα οι πόλεις ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την προσέλκυση «έξυπνων» και δημιουργικών ανθρώπων. Οι έξυπνες πόλεις είναι αυτές που κατοικούνται από έξυπνους ανθρώπους. Ανθρώπους με δυνατότητα δημιουργικής σκέψης, φαντασία, ικανούς να αναγνωρίσουν ευκαιρίες, να φανταστούν νέες δυνατότητες και να τις μορφοποιήσουν, εισάγοντας έτσι νέα δεδομένα, νέες ανάγκες και νέες συνήθειες στις πόλεις τους.

Η φετινή Συνάντηση «Πολιτισμός 2030» εστιάζει σε τέτοιους ανθρώπους του πολιτιστικού χώρου, τις ιστορίες τους και τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι ιστορίες αναδιαμόρφωσαν και αναδιαμορφώνουν τόσο τον πολιτιστικό χώρο, όσο και τις πόλεις.

Με τη διεθνή Συνάντηση Πολιτισμός 2030, ξεκινήσαμε πέρσι μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός φυσικού χώρου συνάντησης και ανταλλαγής ανάμεσα στους δρώντες του πολιτισμού, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης με έμφαση στην περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη. Ένα χρόνο μετά ο νέος αυτός χώρος διευρύνεται συνεχώς. Μέσα από προγράμματα κατάρτισης για τους επαγγελματίες του πολιτισμού που έλαβαν χώρα μέσα στο 2019, τη δημιουργία του Δικτύου Ελληνικών Φεστιβάλ και τη φιλοξενία της δίδυμης έκδοσης της Συνάντησης Πολιτισμός 2030 από το Κλουζ της Ρουμανίας, η δεύτερη Συνάντηση Πολιτισμός 2030 επεκτείνεται, τόσο ως χώρος δικτύωσης όσο και ως περιβάλλον από το οποίο ξεπηδούν νέες τάσεις και ξεκινούν μεταβολές.

Στην πρώτη Συνάντηση επιχειρήσαμε μια πρώτη χαρτογράφηση του πολιτισμικού πεδίου όπως διαμορφώνεται σήμερα. Φέτος προχωράμε ένα βήμα παραπέρα. Δίνουμε έμφαση στους ανθρώπους εκείνους που με το όραμα και την επιμονή τους διαμόρφωσαν νέες συνθήκες και άλλαξαν τα δεδομένα όχι μόνο για το ίδιο τους το έργο αλλά και τον χώρο του πολιτισμού συνολικά.

Εστιάζουμε και φέτος σε τρεις θεματικές: το πεδίο της πολιτιστικής πολιτικής, το πεδίο της καλλιτεχνικής παραγωγής, και το πεδίο της δημιουργικής οικονομίας μέσα στην πόλη, τις οποίες προσεγγίζουμε μέσα από ομάδες εργασίας ανάμεσα σε προσκεκλημένους ομιλητές και συμμετέχοντες που δεν θέτουν μόνο τις προβληματικές αλλά δίνουν και τις δικές τους απαντήσεις. Μέσα από τις κεντρικές ομιλίες, τις ομάδες εργασίας, τις δράσεις δικτύωσης αλλά και ένα παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με περιπάτους, εκθέσεις, συμπόσια και ένα έργο ειδικά σχεδιασμένο για τον εορτασμό της ανακήρυξης της Ελευσίνας σε Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, δημιουργούμε μια μοναδική ατμόσφαιρα που διευκολύνει τη γνωριμία και την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων και ταυτόχρονα σας προσκαλούμε σε μια γιορτή για την πόλη, τους κατοίκους και τους φίλους της Ελευσίνας.