Μυστήριο 155 Hosting: Elefsina


Μυστήριο 155 Hosting: Elefsina

Το έργο Μυστήριο 155 Hosting: Elefsina είναι ένας ηχητικός περίπατος, μια περφόρμανς στον δημόσιο χώρο όπου οι συμμετέχοντες, εξοπλισμένοι με ασύρματα ακουστικά, διασχίζουν, με τη συνοδεία μιας ηθοποιού, το αστικό περιβάλλον μέσα από μια περιπατητική διαδρομή στις γειτονιές της πόλης.

Συντελεστές:

Σύλληψη και σκηνοθεσία: Eduardo Di Pietro
Διερμηνεία: Simone Mongelli, Giulia Innesto
Περφόρμερ: Martina Di Leva
Αφήγηση: Ζωή Δρακοπούλου
Βοήθεια στην έρευνα πεδίου: Marco Montecatino
Δραματουργός: Cecilia Lupoli
Σχεδιασμός ήχου: Floris Maiolino
Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Goethe Institut – Culture Moves Europe
Ευχαριστίες στους: Brunella Fusco, David Murolo, Ελένη Αναγνώστου
Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πληροφορίες:

Πότε: 9 & 10 Δεκεμβρίου
Σημείο Εκκίνησης: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
Ώρες παραστάσεων: 11:30 & 13:30
Διάρκεια: 60 λεπτά

Και, αν και όλοι γνωρίζουν ότι ακούν την ίδια φωνή, για κάθε θεατή το ταξίδι αποδεικνύεται προσωπικό και μοναδικό, στον απόηχο της δικής του εμπειρίας και συναισθημάτων. Η ομάδα των επισκεπτών συνθέτει έτσι μια προσωρινή κοινότητα σε επαφή με την κοινότητα των οικοδεσποτών, σε ένα μοίρασμα ταυτότητας: ένας τρόπος να δεις τις αισθήσεις, την άυλη διάσταση που βρίσκεται κάτω από μια συγκεκριμένη πραγματικότητα και να προτείνεις ένα πρωτόγνωρο σύμφωνο φιλοξενίας.

Η τοπική κοινότητα συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του έργου μέσω ηχητικών συνεντεύξεων και της έρευνας πεδίου που διεξήχθησαν. Έτσι προέκυψε μια ηχητική περιήγηση στην πόλη, η οποία είναι ταυτόχρονα μια ποιητική εμπειρία: μια δημόσια συνάντηση με την κοινότητα και το περιβάλλον της.

Η σχέση φιλοξενίας (HOSTING) είναι μια από τις πιο ιερές μορφές συνάντησης: στην αρχαία Ελλάδα περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα κανόνων και αφηγήσεων γύρω από αυτή την ευκαιρία για γνώση. Σήμερα, σε μια εποχή τεράστιων μεταναστεύσεων και εθνικισμού, η φιλοξενία δεν είναι πλέον τόσο προφανές συμπέρασμα. Ακολουθώντας ένα σύστημα σύνθεσης από κάτω προς τα πάνω, δημιουργήθηκε μια παράσταση στην οποία οι κάτοικοι έγιναν επίσης συγγραφείς και ηθοποιοί, εκθέτοντας την ιδιαιτερότητά τους, μοιράζοντας την κοινοτική τους ύπαρξη με τους επισκέπτες-καλεσμένους. Οι φωνές, οι ιστορίες και οι απόψεις τους συγχωνεύτηκαν σε ένα ηχητικό μωσαϊκό, μια χορωδιακή δραματουργία που προσφέρει μια πρωτότυπη δυνατότητα συνάντησης πληθυσμού και κοινού.

Το πορτρέτο της πόλης που προσφέρουν οι κάτοικοι επιστρέφει ένα εξαιρετικό συμβολικό δώρο, το οποίο διατηρεί η Ελευσίνα λόγω της πολύ αρχαίας κληρονομιάς της: αυτός είναι ο τόπος που γιορτάζει και διατηρεί την αναγέννηση. Σε μειωμένη αναλογία, αυτή η περιοδικότητα αντανακλά τη μοιραία παρακμή, τις καταρρεύσεις, τις κρίσεις που ο καθένας μας στην πορεία της ύπαρξης πρέπει να ξεπεράσει και μετά να αναδυθεί ξανά στην ανανέωση της ζωής, με νοήματα εγκάρσια στην ίδια την ανθρώπινη κατάσταση. Και η Ελευσίνα, όπως ο καθένας στα βάθη του, ηγείται ενός φυσιολογικού αγώνα για μια καθημερινή αναγέννηση. Η ποιητική εμπειρία της Φιλοξενίας: Η Ελευσίνα εξερευνά αυτά τα κοινά σε όλους μας Μυστήρια, φωτίζοντας έτσι τα νοήματα που είναι θαμμένα στο καθένα, τουλάχιστον εν μέρει.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME


Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.


Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας χαρτογραφούν τη θέση του πολιτισμού στην πόλη τους σήμερα
και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του αύριο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes