Μυστήριο 14 Human Requiem in Eleusis


Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Σύλληψη: Jochen Sandig
Χορογραφία: Sasha Waltz
Σκηνογραφία: Brad Hwang
Συντελεστές: σοπράνο / Marlis Petersen, βαρύτονος / Konstantin Krimmel, πιάνο / Angela Gassenhuber, Philip Mayers, 60 τραγουδιστές της Rundfunkchor Berlin, μουσική διεύθυνση / Gijs Leenaars, 10 χορευτές της ομάδας Sasha Waltz & Guests
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: World Human Forum, Rundfunkchor Berlin, Sasha Waltz & Guests, Radialsystem Berlin 

Πληροφορίες

22, 23, 24, 29, 30 ΣΕΠ & 1 ΟΚΤ, Αρχαιολογικός Χώρος

To Human Requiem in Eleusis είναι ένα από τα κύρια έργα της 2023 Ελευσίς το οποίο θα παρουσιαστεί στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης, στο Αρχαίο ιερό. Τα Ελευσίνια Μυστήρια της αρχαιότητας σηματοδοτούν την αφετηρία για αυτή την ανασύνθεση του Human Requiem (Ανθρώπινο ρέκβιεμ) ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο, με βάση το έργο του Johannes Brahms Ein Deutsches Requiem (Γερμανικό ρέκβιεμ). Αυτή η υπερβατική μουσική δημιουργία αποτελεί έναν στοχασμό για τα ίδια υπαρξιακά ερωτήματα που έθεταν τα πασίγνωστα Ελευσίνια Μυστήρια, τα οποία διοργανώνονταν επί σχεδόν δύο χιλιετίες κατά τους αρχαίους χρόνους. Δεν πρόκειται για νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά για μια τελετή εορτασμού της ζωής: memento mori (θυμήσου τον θάνατο) που μετατρέπεται σε carpe diem (άδραξε τη μέρα). Στόχος είναι η παραγωγή να δημιουργήσει μια εμπειρία συλλογικής κάθαρσης βάσει της παραδοχής ότι η θνητότητα ενώνει όλους τους ανθρώπους σε μία κοινή μοίρα. Ο Γερμανός σκηνοθέτης Jochen Sandig –μαζί με τη χορογράφο Sasha Waltz, τον εικαστικό Brad Hwang και άλλους καλλιτέχνες– ανέπτυξε την ιδέα μιας τελετουργικής παράστασης και εμβυθιστικής εμπειρίας με βάση το Requiem του Brahms για τη Rundfunkchor Berlin (Ραδιοφωνική Χορωδία του Βερολίνου). 

Αφότου δημιουργήθηκε το 2012, η παράσταση Human Requiem έχει περιοδεύσει ανά την υφήλιο και η εφημερίδα New York Times την έχει χαρακτηρίσει «ύμνο στην εποχή μας». Ο Johannes Brahms συνέθεσε το Ein Deutsches Requiem όχι σαν ρέκβιεμ, αλλά ως συγκινητική, διαθρησκειακή παρηγορία για τους ζωντανούς. Ο Jochen Sandig τηρεί κατά γράμμα τη σύλληψη του συνθέτη και μεταστοιχειώνει το έργο του σε ένα Human Requiem και συναυλιακό γεγονός που απευθύνεται σε όλους. Η σκηνοθετημένη και χορογραφημένη παραγωγή μετατρέπει το βαθιά ανθρώπινο και διαθρησκειακό μήνυμα του Requiem σε μια εμπειρία των αισθήσεων: επικεντρώνεται στην αγάπη που υπερβαίνει την οδύνη και τη θλίψη, και υμνεί τη ζωή με την πεπερασμένη φύση της. Η χορωδία Rundfunkchor Berlin, υπό τη διεύθυνση του Gijs Leenaars, κάνει θαύματα με αυτό το πολυσυλλεκτικό έργο, όπου οι φωνές των με- λών της χορωδίας γεμίζουν τον χώρο σαν καθένας τους να ήταν σολίστας. Το Αρχαίο ιερό της Ελευσίνας μεταμορφώνεται σε έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο συλλογικής κάθαρσης όπου το κείμενο και το σώμα, ο χώρος και ο ήχος συνενώνονται σε ένα ενιαίο έργο τέχνης. Οι παραστάσεις θα μαγνητοσκοπηθούν από τον σκηνοθέτη David Haneke μαζί με τον Jochen Sandig ώστε να δημιουργηθεί μια ταινία που θα απαθανατίσει το Human Requiem. Επιπλέον, θα συνοδευτούν από ένα τριήμερο συμπόσιο με θέμα το πώς η σοφία των προγόνων μας σε συνδυασμό με τη σύγχρονη έρευνα μπορεί να μας οδηγήσει στην ανθρώπινη μεταμόρφωση που τόσο την έχουμε ανάγκη.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 92 Piano, Violin, Viola, Cello

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonΑrt παρουσιάζει την εμβληματική σύνθεση του Morton Feldman Piano, Violin, Viola, Cello.


Μυστήριο 177 Visions from the Underworld

Η έκθεση Visions from the Underworld εκκινεί από τα Ελευσίνια Μυστήρια και αντλεί ελεύθερα στοιχεία από μυστικές εμπειρίες και τα χρησιμοποιεί ως μέσο για να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

April

Days
Hours
Minutes
What's on

Απρίλιος

Days
Hours
Minutes