Μυστήριο 126 Στέλιος Καζαντζίδης: Να ’ταν η ζωή μου σαββατόβραδο

Μυστήριο 126 Στέλιος Καζαντζίδης: Να ’ταν η ζωή μου σαββατόβραδο

Σήμερα στην Ελευσίνα, όπου γιορτάζεται κάθε χρόνο ο θάνατός του σαν να γιορτάζεται η ζωή του, θέλουμε, τραγουδώντας τα τραγούδια του και ακολουθώντας τη μουσική του διαδρομή, να κάνουμε κι εμείς μια διαδρομή στην ιστορία του τόπου μας και σε όλα τα δικά μας σαββατόβραδα που ξημερώσανε με Στέλιο Καζαντζίδη.

Συντελεστές:

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Λένα Κιτσοπούλου

Ο Καζαντζίδης έχει ποτίσει την Ελλάδα με τη φωνή του, είναι κομμάτι της γης και της φύσης της. Τα τραγούδια του είναι τα πρόσωπα των παππούδων μας και των πατεράδων μας, είναι οι οικογενειακές φωτογραφίες που έχουμε στο σπίτι μας. Πέρα από τη σπουδαία φωνή του, αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη κοινωνική πορεία και εξέλιξη της χώρας μας, κυρίως από το ’50 και μετά, κουβαλώντας όμως στο ηχόχρωμά του, στην ερμηνεία του και στις μικρασιατικές του ρίζες τον αμανέ, τα δημοτικά τραγούδια, όλα τα ακούσματα με τα οποία μεγάλωσε πολύ πριν αρχίσει να τραγουδάει.

Τα τραγούδια του είναι μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Η μεταπολεμική κοινωνική κατάσταση, της φτώχειας, του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, της ξενιτιάς, του νταλκά, εξυψώθηκε μέσω της λαϊκής μας μουσικής, υμνήθηκε από σπουδαίους συνθέτες όπως ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας, ο Παπαϊωάννου, ο Χιώτης· αργότερα, με άλλο ύφος και άλλο τρόπο, από τον Λοΐζο, τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Μαρκόπουλο και από στιχουργούς όπως ο Κώστας Βίρβος, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Πυθαγόρας κ.ά. Όλοι αυτοί οι μαγικοί άνθρωποι τραγουδήθηκαν από φωνές υπέροχες, με αυτήν όμως του Καζαντζίδη να ξεσηκώνει περισσότερο από όλες, ακόμα και σήμερα, αυτό το περίφημο αίσθημα του «υπάρχω». Όχι με την έννοια κάποιου ανδρικού εγωισμού που δηλώνει ανωτερότητα απέναντι στη γυναίκα, αλλά με την έννοια της αυτοεκτίμησης που η χώρα αυτή είχε και έχει ανάγκη.

Το «υπάρχω», το οποίο σφραγίζει το φαινόμενο Καζαντζίδης, σημαίνει ζω, είμαι εδώ, και όσο υπάρχω θα τραγουδάω, θα χορεύω, θα αγαπάω. Οι ερμηνείες του Καζαντζίδη υπάρχουν στο αίμα μας, είτε το θέλουμε είτε όχι. Σήμερα στην Ελευσίνα, όπου γιορτάζεται κάθε χρόνο ο θάνατός του σαν να γιορτάζεται η ζωή του, θέλουμε, τραγουδώντας τα τραγούδια του και ακολουθώντας τη μουσική του διαδρομή, να κάνουμε κι εμείς μια διαδρομή στην ιστορία του τόπου μας και σε όλα τα δικά μας σαββατόβραδα που ξημερώσανε με Στέλιο Καζαντζίδη.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο: 5 Έκδοση

Το Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο επιστρέφει τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στο επιβλητικό προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, πάντα υπό το φως της πανσελήνου.

Μυστήριο 38 Μουσική των σπιτιών

Διαδρομές στους οικισμούς/συνοικισμούς της πόλης με επιλεγμένες μουσικές που ακούγονται μέσα από τα σπίτια και διαχέονται στον δημόσιο χώρο από τις πόρτες και τα παράθυρα.

Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η Culture Action Europe παρουσιάζουν στην Ελευσίνα, από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου, το Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference 2023, με θέμα Handle with Care | Culture for Social Well-being.

Μυστήριο 49 Συμπόσιo #4

Το Μυστήριο 49 Συμπόσια είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε και να φάμε μαζί. Να ανταλλάξουμε γαστρονομικές παραδόσεις, ιστορίες, τρόπους.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

June

Days
Hours
Minutes
What's on

Ιούνιος

Days
Hours
Minutes