Εκδηλώσεις

HerMa HUB: Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο

06.12.2019


Πώς ενεργοποιούνται οι κοινότητες πολιτών μέσω του πολιτισμού; Με ποιες μεθόδους; Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές ενεργοποίησης των τοπικών κοινοτήτων μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς;
Το διήμερο 6-7 Δεκεμβρίου, η πόλη της Ελευσίνας θα γίνει το ιδανικό πεδίο για να βρεθούν Κοινότητες, Ομάδες και Γειτονιές στο Προσκήνιο, να συζητήσουν και να διερευνήσουν προσεγγίσεις και απαντήσεις στα ζητήματα αυτά.
Στο συνέδριο “Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο: Η Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” (HerMa HUB: Fostering Communities), για πρώτη φορά, περισσότερες από 30 ομάδες πολιτών από την Αθήνα, την Ελευσίνα και την περιφέρεια (Κρήτη, Ιόνιο, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Σποράδες κ.α) μαζί με προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συστηθούν και θα ανταλλάξουν πληροφορίες και καλές πρακτικές που αφορούν Την Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν καινοτόμες θεωρίες και πρακτικές ενεργοποίησης τοπικών κοινωνιών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχουν για τη διατήρηση και προώθηση του πολιτισμού. Επίσης στο πλαίσιο των εργασιών της συνάντησης θα γίνει εφικτή η θέσπιση στοχευμένης ατζέντας για μελλοντικές δράσεις και συνεργασίες καθώς και τη παρουσίαση μεθοδολογιών και τρόπων εργασίας  που θα λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικά εγχειρίδια για περαιτέρω εγχειρήματα ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών μέσω πολιτιστικών δράσεων.
Στους προσκεκλημένους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται: ο συν-υπεύθυνος για την ομάδα UNDERGROUND Archeology Heritage & People Juanjo Puildo, η αρχαιολόγος Έλενα Στεφανοπούλου, η διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Διεθνή Διαχείριση και Συμβουλευτική Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναπ. καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Exeter Bryony Onciul, ο  Δρ. Άρης Αναγνωστόπουλος (Επ. Λέκτορας Πανεπιστημίου Kent, και η Δρ. Αρχαιολόγος -Μουσειολόγος Ελένη Στεφάνου.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι ο Δήμος Ελευσίνας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Αττικής.

Για περισσότερες πληροφορίες: heritagemanagement.org/conference
Το συνέδριο είναι ΔΩΡΕΑΝ.  Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρακαλείσθε να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική αίτηση που θα βρείτε εδώ heritagemanagement.org/conference/registration/register.

Για περισσότερες πληροφορίες: heritagemanagement.org/conference

Το συνέδριο είναι ΔΩΡΕΑΝ.  Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρακαλείσθε να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική αίτηση που θα βρείτε εδώ heritagemanagement.org/conference/registration/register .

Ημερομηνίες, Ώρες & Διευθύνσεις:

 

  • Παρασκευή 6/12 (15.30): E.K.E.-Δ.A.  Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο
    Ελευσίνας- Δυτ. Αττικής Χαριλάου 28, Ελευσίνα  
  • Σάββατο 7/12  (10.30): Δημαρχείο Ελευσίνας (Χώρος Υποδοχής), Χατζηδάκη 41 & Δήμητρος, Ελευσίνα

Επικοινωνία: HerMa@HeritageManagement.org | τηλ: +30 6972 200 297.

Για θέματα Τύπου επικοινωνήστε με:

OPUS Integrated Communication (Ναταλία Κατηφόρη) | +30 210 3635660 | +30 6972 345 289

Το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς HerMA εντάσσεται από το 2017 στο του Συνεδρίου αντλεί από την ίδια την πόλη της Ελευσίνας, ως μια εξαιρετική περίπτωση μελέτης πολιτιστικού τοπίου, στο οποίο η συλλογική ταυτότητα διαφορετικών πολιτισμικών κοινοτήτων έχει αποτυπωθεί στο χώρο, και αποτελεί συνεχώς θεμέλιο και κινητήρια δύναμη για τη διαμόρφωση νέων πολιτισμικών μορφωμάτων. Η ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου, όπου παραδοσιακά συγκέντρωνε τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, έχει διαμορφωθεί ως ένα πολύ ιδιαίτερο πολιτιστικό τοπίο, που μας καλεί να εξετάσουμε σύγχρονες μεθόδους  ανάδειξης και διαχείρισης της κληρονομιάς αυτής

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Heritage Management Organization (HERITΛGE), ο οποίος, φέτος τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε  δέκα χρόνια δράσης.
Από το 2008, ο Οργανισμός, χάρη στην εκπαίδευση που παρέχει, καλλιεργεί  δεξιότητες σε σημαντικούς διαχειριστές έργων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για να προαγάγουν  το αντικείμενό τους, από ένα πεπερασμένο  αντικείμενο έρευνας, σε μία ζωντανή, αειφόρο πηγή παιδείας, τοπικής περηφάνιας και οικονομικής ευημερίας.

Μέχρι σήμερα, έχουν οργανωθεί 700 προγράμματα εκπαίδευσης διαχειριστών πολιτιστικής κληρονομιάς  και πολλοί από όσους συμμετείχαν στα προγράμματα αυτά κατέχουν σημαντικές θέσεις στο τομέα του πολιτισμού, στις χώρες τους (υπουργεία, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, ακαδημαϊκά ιδρύματα κ.λπ.). Οι συμμετέχοντες προέρχονται από 77 χώρες:

Ιράν, Ελβετία, Β. Μακεδονία, Αίγυπτο, Γκάνα, Κένυα, Μαλάουι, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Περού, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Σουηδία, Ινδία, Σαουδική Αραβία, Κορέα, Βέλγιο κ.α. Τα προγράμματα του HERITΛGE είναι αγγλόφωνα και τα περισσότερα διεξάγονται  σε συνεργασία με διεθνείς και ημεδαπούς οργανισμούς, ενώ έχουν προσφέρει πάνω από 600 μερικές ή πλήρεις υποτροφίες.