Εκδηλώσεις

photo credit: Petros Chytiris, Eleusis 2021

Beforelight // Φωτεινές Ιχνηλασίες

28.09.2019


Η οµάδα beforelight έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελευσίνα και μας προσκαλεί στο εργαστήριο Φωτεινές Ιχνηλασίες, ένα ταξίδι από την καθημερινότητα στην τέχνη, µέσω του φωτός!

Οι Φωτεινές Ιχνηλασίες αποτελούν ένα συμμετοχικό εργαστήριο από την ομάδα Beforelight με σκοπό την ομαδική δημιουργία μιας εικαστικής φωτιστικής εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο. Το εργαστήριο απευθύνεται σε 20-25 νέους άνω των 16 ετών και τελικός στόχος του είναι η δημιουργία μιας εγκατάστασης-εµπειρίας, όπου ο επισκέπτης παρατηρεί, βιώνει, αλληλεπιδρά και συμμετέχει.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε 8 συναντήσεις 4 ωρών, που θα παρουσιαστούν θέματα θεωρίας φωτισμού, παραδείγματα δημιουργικών φωτιστικών παρεμβάσεων (creative lighting) σε δημόσιο χώρο, μέθοδοι οργάνωσης και παραγωγής ενός έργου, αναλογικές και ψηφιακές μέθοδοι υλοποίησης.

Θα αναπτυχθεί μία ολοκληρωμένη διαδικασία για την παραγωγή ενός φωτιστικού συμμετοχικού έργου με ανάλυση της περιοχής παρέμβασης, έρευνα πεδίου και αποτύπωση πιθανών σημείων, brainstorming, αναπαράσταση ιδεών, επιλογή της καλύτερης δυνατής επέμβασης, δημιουργία μοντέλου, δοκιμές υλικών, αρχική κοστολόγηση και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, θα προσκληθούν επιστήμονες, καλλιτέχνες και τεχνικοί του φωτισμού ως συνομιλητές στην παρουσίαση του εκάστοτε θέματος. Στο τέλος του εργαστηρίου θα γίνει μία ανοιχτή παρουσίαση της διαδικασίας, των ιδεών και αποτελεσμάτων αυτών των συναντήσεων, εις αναμονή και ενημέρωση της επικείμενης υλοποίησης.

Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν από την ομάδα beforelight στη βάση των απαντήσεων που θα δώσουν στη φόρμα συμμετοχής (γιατί θέλω να συμμετάσχω; και διαθεσιμότητα/δέσμευση). Προτεραιότητα θα δοθεί στους συμμετέχοντες από Ελευσίνα-Μαγούλα.

Χρονοδιάγραμμα Εργαστηρίου
Συναντήσεις:
1. 14 Σεπτεμβρίου
2. 21 Σεπτεμβρίου

Ομιλητής Στυλιανός Χ. Ζερεφός

Ο Στυλιανός Χ. Ζερεφός είναι αρχιτέκτων μηχανικός και καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ε.Α.Π. που διδάσκει στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών “Σχεδιασμός Φωτισμού”. Ασκεί την αρχιτεκτονική από το 1999, έπειτα από την αποφοίτησή του από τα πανεπιστήμια του Plymouth στο Ην. Βασίλειο και της Καλιφόρνια στο Los Angeles των Η.Π.Α., όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Το 2004 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και το διάστημα 2003-2008 δίδασκε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία σχετικά με το σχεδιασμό φωτισμού και πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές. Το αρχιτεκτονικό του έργο απαρτίζεται από έργα ποικίλων χρήσεων και μεγεθών και έχει βραβευθεί και διακριθεί σε επτά διεθνείς και πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

3. 28 Σεπτεμβρίου
4. 5 Οκτωβρίου

Ομηλίτρια Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Απόφοιτος Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.- Τμήμα Θεάτρου, με κατεύθυνση Σκηνογραφία- Ενδυματολογία. Απέσπασε το Α’ Βραβείο Unesco (Prize For The Promotion Of The Arts), για τη σκηνική πρόταση – μακέτα πάνω στο θέμα «Βαβέλ», στη διεθνή έκθεση σκηνογραφίας Prague Quadriennal 2007 και το Bραβείο πρωτότυπου σχεδιασμού για το φωτισμό της στην παράσταση Relic του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στα Theatre and Technology Awards 2017 του Theatre Fullstop στο Λονδίνο, τον Οκτώβριο του 2017. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σχεδιάστρια φωτισμού για παραστάσεις θεάτρου και χορού. Έχει δουλέψει με τους Θωμά Μοσχόπουλο – Ξένια Καλογεροπούλου, Γιώργο Κιμούλη, Θοδωρή Γκόνη, Ευριπίδη Λασκαρίδη, Αργυρώ Χιώτη, Μαρία Πανουργιά, Ανέστη Αζά- Πρόδρομο Τσινικόρη, Ομάδα Πλεύσις, Kevin Keiss, Μάξιμο Μουμούρη, Χάρη Φραγκούλη, Χρήστο Πασσαλή, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Έφη Γούση κ.ά. Ιδρυτικό και ενεργό μέλος της ομάδας εικαστικού φωτισμού Beforelight, έχει εμπλακεί, από το 2007, στο σχεδιασμό φωτιστικών εγκαταστάσεων και αστικών δρωμένων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

5. 12 Οκτωβρίου
6. 13 Οκτωβρίου
7. 19 Οκτωβρίου
8. 20 Οκτωβρίου Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ελευσίνα

Παραγωγή Εγκατάστασης:
Η μελέτη του χώρου και η εγκατάσταση θα γίνει μεταξύ 21 Οκτωβρίου και 8 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων.

Επίσημα εγκαίνια εγκατάστασης:
10 Νοεμβρίου

Λίγα λόγια για την ομάδα Beforelight

H ομάδα Beforelight σχηματίστηκε για να πειραματιστεί µε το φως. Τα µέλη της έχουν καταπιαστεί µε τον αρχιτεκτονικό και το θεατρικό φωτισμό, αλλά η ομάδα, αναζητώντας νέους τρόπους για να αποδώσει τη δυναμική εμπειρία του φωτός, έχει ως κύρια δραστηριότητα τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τα αστικά δρώμενα.

Οι Beforelight έχουν κάνει φωτιστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο πόλεων όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Χανιά, το Ρότερνταµ και το Μαάστριχτ. Επιπλέον, έχουν παρουσιάσει το έργο τους στη 2η και στη 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Πεδίο Δράσης Κόδρα, στο Video Art Athens, στο Street Cinema του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Νύχτα Μουσείων του Ρότερνταμ, στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στο φουαγιέ του Μουσείου Ακρόπολης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Ελευσίνα 2021.

Το διάστημα 2013-2015 πραγματοποίησαν το project Urban Lightscapes, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετοχής και δημιουργικής δράσης για τη διαμόρφωση του αστικού νυχτερινού τοπίου των ευρωπαϊκών πόλεων, µε την υποστήριξη του European Cultural Foundation, στο πλαίσιο του προγράµµατος των συνεργατικών υποτροφιών µε θεματικό άξονα “Connecting Culture, Communities and Democracy”. Το έργο των Beforelight περιλαµβάνει τη σύλληψη, το σχεδιασμό και την εφαρμογή φυσικού και τεχνητού φωτισµού, µε στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τη διάδραση του κοινού µε το φως, σε µια διαδικασία όπου η ιδιαιτερότητα του τόπου και ο πειραματισμός στην χρήση φωτιστικών μέσων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες.

Beforelight µέλη είναι οι: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Χριστίνα Αµπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιµίδου, ∆ηµήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου. Τα µέλη της οµάδας κατοικούν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λονδίνο και Ροτερνταµ.