Εκδηλώσεις

photo credit: Petros Chytiris, Eleusis 2021

Beforelight // Φωτεινές Ιχνηλασίες

08.11.2019


Παρουσίαση του εργαστηρίου Φωτεινές Ιχνηλασίες, ένα ταξίδι από την καθημερινότητα στην τέχνη, µέσω του φωτός!

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου – Ώρα Εκκίνησης: 19:00

Σημείο Εκκίνησης: Εργατουπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής – ΕΚΕΔΑ

Οι Φωτεινές Ιχνηλασίες είναι ένα συμμετοχικό εργαστήριο για 20 κατοίκους της Ελευσίνας με σκοπό την ομαδική δημιουργία μιας εικαστικής φωτιστικής εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο της πόλης. Στα εργαστήρια που πραγματοποιούνται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, υπό την επιμέλεια της ομάδας των  Beforelight, αναπτύσσεται ολοκληρωμένη η διαδικασία της δημιουργίας ενός καλλιτεχνικού έργου -από τη θεωρία περί φωτός, την εξάσκηση σε πρακτικές εφαρμογές και πειράματα, τη σύλληψη και την υλοποίηση της ιδέας- τελικός στόχος της οποίας είναι η δημιουργία μιας εγκατάστασης-εµπειρίας, όπου ο επισκέπτης παρατηρεί, βιώνει, αλληλεπιδρά και συμμετέχει.

Την Παρασκευή 08.11.2019  η ομάδα των Beforelight, σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου παρουσιάζουν τα βήματα της διαδικασίας αυτής για την παραγωγή ενός φωτιστικού συμμετοχικού έργου. Αφηγούνται πώς φτάνουν στη σύλληψη της ιδέας μέσα από τις συναντήσεις με τους προσκεκλημένους ομιλητές, τις αναλύσεις στις περιοχές παρέμβασης, την έρευνας πεδίου, τα πειράματα, τον σχεδιασμό αλλά και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση και χημεία.

Λίγα λόγια για την ομάδα Beforelight

H ομάδα Beforelight σχηματίστηκε για να πειραματιστεί µε το φως. Τα µέλη της έχουν καταπιαστεί µε τον αρχιτεκτονικό και το θεατρικό φωτισμό, αλλά η ομάδα, αναζητώντας νέους τρόπους για να αποδώσει τη δυναμική εμπειρία του φωτός, έχει ως κύρια δραστηριότητα τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τα αστικά δρώμενα.

Οι Beforelight έχουν κάνει φωτιστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο πόλεων όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Χανιά, το Ρότερνταµ και το Μαάστριχτ. Επιπλέον, έχουν παρουσιάσει το έργο τους στη 2η και στη 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Πεδίο Δράσης Κόδρα, στο Video Art Athens, στο Street Cinema του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Νύχτα Μουσείων του Ρότερνταμ, στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στο φουαγιέ του Μουσείου Ακρόπολης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Ελευσίνα 2021.

Το διάστημα 2013-2015 πραγματοποίησαν το project Urban Lightscapes, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετοχής και δημιουργικής δράσης για τη διαμόρφωση του αστικού νυχτερινού τοπίου των ευρωπαϊκών πόλεων, µε την υποστήριξη του European Cultural Foundation, στο πλαίσιο του προγράµµατος των συνεργατικών υποτροφιών µε θεματικό άξονα “Connecting Culture, Communities and Democracy”. Το έργο των Beforelight περιλαµβάνει τη σύλληψη, το σχεδιασμό και την εφαρμογή φυσικού και τεχνητού φωτισµού, µε στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τη διάδραση του κοινού µε το φως, σε µια διαδικασία όπου η ιδιαιτερότητα του τόπου και ο πειραματισμός στην χρήση φωτιστικών μέσων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες.

Beforelight µέλη είναι οι: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Χριστίνα Αµπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιµίδου, ∆ηµήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου. Τα µέλη της οµάδας κατοικούν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λονδίνο και Ροτερνταµ.