Νέα

Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS: Ανοιχτή Πρόσκληση προς Καλλιτέχνες

27.07.2021

Στο πλαίσιο του προγράμματος Moving Europe της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η οµάδα σύγχρονου χορού Αερίτες εγκαινιάζει την πρώτη ακαδηµία χορογραφίας στην Ελλάδα, την U(R)TOPIAS και ανακοινώνει πρόσκληση συµµετοχής προς ενδιαφερόµενους καλλιτέχνες που θέλουν να επεκτείνουν τη δηµιουργικότητα και τη γνώση τους στην τέχνη της χορογραφίας. Μέσα από ένα διετές πρόγραµµα προβών και δηµιουργικών εργαστηρίων µε καταξιωµένους χορογράφους και επαγγελµατίες από τον χώρο των τεχνών, από Ελλάδα και εξωτερικό, οι συµµετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις συνθετικές τους δεξιότητες και να δηµιουργήσουν τη δική τους site-specific χορογραφία, παρουσιάζοντάς την στο ευρύ κοινό το 2023, ως µέρος του προγράµµατος της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ξεκινά στις 28 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 22 Αυγούστου 2021.

Το πρόγραµµα Moving Europe της Ελευσίνα 2023, επικεντρώνεται στους νέους και στον χορό, δημιουργώντας έναν διάλογο ανάµεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Στόχος του προγράµµατος είναι να δηµιουργήσει µια διακριτή δραστηριότητα στον τοµέα του χορού, καλλιεργώντας έναν τοµέα της τέχνης του χορού που δεν είναι ανεπτυγµένος στην Ελλάδα, να στηρίξει τη δηµιουργία νέων και ανερχόµενων χορογράφων και να καλλιεργήσει ένα νέο κοινό για τον χορό µε επίκεντρο την πόλη της Ελευσίνας.

Η Ιδέα     

Η έλλειψη δυνατότητας ακαδημαϊκής κατάρτισης των χορογράφων στην Ελλάδα, ήταν το έναυσμα για την ανάγκη κάλυψης αυτού του κενού, δημιουργώντας μια μορφή Ακαδημίας γνώσεων και δημιουργικής εμπειρίας πάνω σε αυτή την τέχνη. Με άξονα αυτό, η δράση Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS έχει κύριο σκοπό την έναρξη συνεργασίας με νέους επαγγελματίες χορογράφους που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους στον τομέα της σύνθεσης και χορογραφίας. Κάθε νέος χορογράφος θα κληθεί να σκεφτεί ένα προσωπικό ιδεώδες και να το παρουσιάσει ως ένα έργο τέχνης. Στόχος είναι η ανάδειξη εμβληματικών τοποθεσιών της Ελευσίνας μέσα από τα site-specific έργα των χορογράφων, δημιουργώντας έναν νέο χάρτη της πόλης της Ελευσίνας. Μέσα από τη συμμετοχή τους στην ακαδημία θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις συνθετικές τους δεξιότητες και να διαμορφώσουν τις δικές τους δημιουργικές προσεγγίσεις, υπό την καθοδήγηση διακεκριμμένων δημιουργών και επαγγελματιών από τον χώρο των τεχνών, ιστορικούς και θεωρητικούς της τέχνης καθώς και παραγωγούς.      

Η θεματική U(R)TOPIAS ως ο κοινός «τόπος» του έργου.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να ξανασκεφτούμε την Ευρώπη ως ουτοπία. Τι γίνεται αν αντιμετωπίσουμε την Ευρώπη ως περιοχή «χωρίς τόπο» (ου-τόπος); Δηλαδή, ως ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν διακρίσεις, ούτε ανισότητες. Αυτή η στροφή μπορεί να είναι κρίσιμη για την Ευρώπη και μπορεί να δημιουργήσει και πάλι μια κοινή ουτοπία για τους ευρωπαίους πολίτες. Η ακαδημία έρχεται για να ανοίξει τον διάλογο για αυτήν την ουτοπία.

Η ονομασία της Ακαδημίας αντλεί έμπνευση από την λέξη «Ουτοπία», που περιγράφεται ως το ιδανικό μέρος για να ζήσεις. Ο όρος προέρχεται από το ελληνικό «οὐ», που σημαίνει όχι και την λέξη «τόπος», δηλαδή «ο τόπος που δεν υπάρχει». Η Ακαδημία Χορογραφίας έρχεται να επαναπροσδιορίσει αυτόν τον τόπο με κύριο στόχο την ίδρυση της ουτοπίας του σήμερα, μέσα από τη γνώση του παρελθόντος. Η ουτοπία γίνεται U(R)TOPIAS αυτοπροσδιορίζοντας την ύπαρξή της μέσα από το αγγλοσαξωνικό πρόθεμα -ur που σημαίνει αρχαίο, πρωτόγονο, πρωτότυπο και δίνοντας το όνομα της σε όλο το πρότζεκτ. Ως ένα νέο μανιφέστο, η U(R)TOPIAS έρχεται στην Ελευσίνα, την πόλη με την πλούσια ιστορία και κληρονομιά, για να συστήσει στο κοινό την τέχνη της χορογραφίας. 

Σκοπός της Ακαδημίας Χορογραφίας U(R)TOPIAS     

Η Ακαδημία Χορογραφίας είναι μια πρωτοβουλία με σκοπό τη διαμόρφωση των καλλιτεχνικών προσεγγίσεων νέων καλλιτεχνών που επιθυμούν να αναπτύξουν τη χορογραφική τους σύνθεση. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

 • Η επένδυση στη νέα γενιά καλλιτεχνών
 • Η εστίαση στη διαφορετικότητα και την προσωπικότητα του κάθε καλλιτέχνη
 • Η έναρξη ενός καλλιτεχνικού διαλόγου που δημιουργεί επιλογές κατά τη διάρκεια μιας δημιουργικής διαδικασίας
 • Η δημιουργία ενός μοντέλου δημιουργικών εργαστηρίων που θα ανοίγει νέους ορίζοντες στους συμμετέχοντες χωρίς να χάνεται η προσωπικότητα και η μοναδικότητά τους.
 • Ο χώρος στην έρευνα και στον πειραματισμό με καλλιτεχνικά εργαλεία
 • Η συνεργασία με νέους ανθρώπους που θα αποτελέσουν τις «ισχυρές φωνές» στον χορό μελλοντικά
 • Η ανάδειξη της Ελευσίνας ως σημείο συνάντησης νέων ανερχόμενων χορογράφων και δικτύωσης με άλλους Ευρωπαϊκούς και όχι μόνο οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο σύγχρονο χορό
 • Η έναρξη ενός καλλιτεχνικού διαλόγου μεταξύ των χορογράφων και της τοπικής κοινωνίας, δημιουργώντας site-specific έργα εμπνευσμένα από την ίδια την πόλη και τις ανάγκες των κατοίκων της

Διάρκεια συμμετοχής στην Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS

Η διάρκεια συμμετοχής στην Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS είναι δύο (2) έτη και περιλαμβάνει δημιουργικά εργαστήρια με καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρουσιάσεις προσωπικών χορογραφικών εργασιών  των  νέων δημιουργών  σε χώρους της Ακαδημίας και στον δημόσιο χώρο της Ελευσίνας. Στο πρώτο έτος, θα επιλεγούν δεκαπέντε (15) καλλιτέχνες ενώ έξι (6) εξ αυτών θα συνεχίσουν στο 2ο έτος όπου θα λάβει χώρα η προετοιμασία και η παρουσίαση πρωτότυπων χορογραφικών έργων, διάρκειας 15 λεπτών, στο δημόσιο χώρο της Ελευσίνας.

Σε ποιους απευθύνεται 

Η πρόσκληση απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, που δραστηριοποιούνται στη τέχνη της χορογραφίας και έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η προηγούμενη παρουσίαση τουλάχιστον μιας δικής τους χορογραφικής δουλειάς. Πτυχίο Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ή άλλου Ιδρύματος/Πανεπιστημίου καλλιτεχνικού πεδίου θα προσμετρήσει θετικά αλλά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στην Ακαδημία Χορογραφίας. Αιτήσεις εκπροσώπων ομάδων, συλλογικοτήτων, κολεκτίβων κ.ο.κ. δεν γίνονται αποδεκτές. Στην Ακαδημία δεν μπορούν να συμμετέχουν σπουδαστές σχολών χορού που βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία φοίτησης.

Η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας κρίνεται απαραίτητη για την παρακολούθηση του προγράμματος. 

Πληροφορίες Υποβολής Αίτησης 

Οι αιτήσεις για την παρακολούθηση του προγράμματος θα πρέπει να υποβληθούν το διάστημα 28/07/2021 – 22/08/2021 (ώρα 23:59) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον σύνδεσμο εδώ υποβάλλοντας:

 • Στοιχεία επικοινωνίας 
 • Βιογραφικό σημείωμα (υπό μορφή επιγραμματικών αναφορών, έως 2 σελίδων, σε word ή pdf) 
 • Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (έως 800 λέξεις) 
 • Δείγμα έργου / portfolio (μέχρι 100ΜΒ) που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα σύνδεσμο με οπτικοακουστικό υλικό από προηγούμενη χορογραφική δουλειά. 

Για την αίτηση συμμετοχής θα πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα υποχρεωτικά πεδία στα ελληνικά ή στα αγγλικά.

Αιτήσεις στις οποίες ο σύνδεσμος του video απουσιάζει ή δεν λειτουργεί θα θεωρούνται άκυρες. 

Κόστος Συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 500,00€ ανά έτος και θα καταβάλλεται εφάπαξ με την έναρξη των εργασιών της Ακαδημίας, κάθε έτος. 

Επιπλέον, θα δοθούν υποτροφίες για δύο (2) συμμετέχοντες από την περιφέρεια.

Διαδικασία Αξιολόγησης

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από μια πολυμελή ομάδα συντελεστών με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μέλη της επιτροπής θα ανακοινωθούν στο προσεχές μέλλον. Όλοι οι αιτούντες θα λάβουν απαντητικό email στο διάστημα 01-15.09.21. 

Η αποστολή περαιτέρω διευκρινίσεων σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης δεν είναι εφικτή. 

Τι καλύπτει η Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS στους συμμετέχοντες

Η Ακαδημία Χορογραφίας δίνει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να αναπτύξουν τις ιδέες τους παρέχοντας:

 • Τεχνογνωσία και καθοδήγηση καλύπτοντας όλο το φάσμα δημιουργίας και παραγωγής ενός νέου χορογραφικού έργου
 • Πρόσβαση σε χώρο έρευνας και εργασίας
 • Ανατροφοδότηση της έρευνας και της δημιουργικής διαδικασίας από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου
 • Δικτύωση με άλλους καλλιτέχνες, programmers και διεθνή δίκτυα 
 • Προϋπολογισμό (1.000€) για την ανάπτυξη μιας ιδέας στους συμμετέχοντες του 2ου έτους
 • Παροχή βασικού οπτικοακουστικού εξοπλισμού για τη δημιουργία νέου καλλιτεχνικού έργου κατά το 2ο έτος της Ακαδημίας
 • Συμπερίληψη στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με νέο έργο που θα δημιουργηθεί κατά το 2ο έτος της Ακαδημίας 
 • Οπτικοακουστική καταγραφή του προγράμματος 
 • Προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ενημερωτικά δελτία 

Ως μέρος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες οφείλουν να έχουν φυσική παρουσία κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων και των εντατικών μαθημάτων. Τα εργαστήρια θα λαμβάνουν χώρα ένα σαββατοκύριακο κάθε μήνα ενώ τα εντατικά μαθήματα θα πραγματοποιούνται ανά τρίμηνο με τα δύο πρώτα να έχουν διάρκεια μίας (1) εβδομάδας και το τελευταίο που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2022, 15 ημερών. 

Το πρόγραμμα έρευνας, προβών/προετοιμασιών και εργασίας των συμμετεχόντων καλλιτεχνών θα διαμορφώνεται από τους ίδιους, σε συνεννόηση με τους διοργανωτές. 

Τυχόν έξοδα μετακίνησης και διαμονής καλύπτονται από τους συμμετέχοντες.

Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις εδώ.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την Ακαδημία Χορογραφίας, την Ανοιχτή Πρόσκληση και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους αποκλειστικά μέσω email στο info@academyofchoreography.eu .

Αναλυτικές Πληροφορίες: aerites.com/open-call-gr

*Η συµµετοχή των επιλεχθέντων υποψηφίων στο πρόγραµµα τελεί υπό την αίρεση της υπογραφής οριστικής σύµβασης ανάµεσα στην ∆ΗΜΟΤΙΚΗ Μ.Α.Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ και την οµάδα σύγχρονου χορού Αερίτες. Σε περίπτωση µαταίωσής της άνω σύµβασης, ουδεµία ευθύνη φέρει η ∆ΗΜΟΤΙΚΗ Μ.Α.Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ έναντι των επιλεχθέντων υποψηφίων καθώς και οποιουδήποτε τρίτου.