`
Δέσποινα Γερουλάνου

Δέσποινα Γερουλάνου

Πρόεδρος Δ.Σ.

Η Δέσποινα Γερουλάνου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Θεάτρου Τέχνης (Θέατρο Τέχνης) Κάρολος Κουν. Εργάστηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο από το 1983 έως το 1990. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι και το 1992 οργάνωσε την πρώτη της ατομική έκθεση κοσμημάτων στην Αθήνα. Ακολούθησαν περισσότερες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Από το 1994 είναι διευθύντρια των Γκαλερί του Μουσείου Μπενάκη, αναδιοργανώνοντας το πρώτο Πωλητήριο του Μουσείου και ιδρύοντας τέσσερις νέους χώρους για την προώθηση και υποστήριξη παραδοσιακών και σύγχρονων εφαρμοσμένων τεχνών και σχεδιασμού. Έχει επιμεληθεί διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις σε αυτούς τους τομείς. Μεταξύ αυτών είναι οι σειρές «Αναζητήσεις στην Ύλη» και «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου 3», αναδεικνύοντας σημαντικούς εκπροσώπους των εφαρμοσμένων τεχνών και του design. Σήμερα είναι μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Πολιτιστικό Συμβούλιο του Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship.

Αργύριος Οικονόμου

Αργύριος Οικονόμου

Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Ο Αργύρης Οικονόμου γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1962. Το 1980 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων Θεσσαλονίκης, στο Δικαστικό Τμήμα, όπου φοίτησε για τέσσερα χρόνια, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1984, ως Δικαστικός Λειτουργός, υπηρέτησε στα Στρατιωτικά Δικαστήρια ως Δικαστής και Εισαγγελέας και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως Νομικός Σύμβουλος. Το 2016-17 και 2017-18 διετέλεσε για δύο συνεχείς θητείες Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Η αγάπη του για τον αθλητισμό και την πόλη της Ελευσίνας τον οδήγησαν, από το έτος 1990, να ασχοληθεί ενεργά με τον αθλητισμό από διάφορες θέσεις. Διετέλεσε διοικητικός παράγοντας του «Πανελευσινιακός Α.Ο.», μέλος του τμήματος καλαθοσφαίρισης του ιδίου σωματείου, του «ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ» και του Ομίλου Καλαθοσφαίρισης Ελευσίνας. Από το 2000, δραστηριοποιήθηκε στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά και Δυτικής Αττικής, ως Γραμματέας. Είναι μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας. Τον Οκτώβριο του 2018 υπέβαλε παραίτηση προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δημήτριος Παπαγιάνναρος

Γραμματέας και Μέλος Δ.Σ.

Ο Δημήτρης Παπαγιάνναρος σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Οικονομολόγος και από το 2016 απασχολείται στο αντικείμενο του Εσωτερικού Ελέγχου σε εταιρεία Πληροφορικής. Παλαιότερα, είχε απασχοληθεί στον τραπεζικό τομέα & στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στον τομέα της επικοινωνίας, δρώντας συμβουλευτικά σε επίπεδο δημιουργικό αλλά & copywriting, αποτελώντας μέρος επικοινωνιακών ομάδων διοργανώσεων και προσώπων. 2 Από το 2017, συμμετέχει εθελοντικά στην ομάδα επικοινωνίας της Πολιτιστικής Διοργάνωσης «Γιορτές Ρόκκας» (Νομός Χανίων), που αποτελεί ένα από τα κορυφαία «Αυγουστιάτικα» πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας. Είναι μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, από το 2016. Είναι Δημοτικός Σύμβουλος & αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής στον Δήμο Ελευσίνας – Μαγούλας, από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σουλτάνα (Νανά) Σπυροπούλου

Σουλτάνα (Νανά) Σπυροπούλου

Μέλος, Δ.Σ., Διευθύνουσα Σύμβουλος

Νικόλαος Βιλλιώτης

Νικόλαος Βιλλιώτης

Μέλος Δ.Σ

Ευάγγελος Λίγγος

Ευάγγελος Λίγγος

Μέλος Δ.Σ.

Ο Ευάγγελος Λίγγος πήγε σχολείο στην Ελευσίνα και είναι Τελειοφοιτος του ΤΕΙ Αθήνας (τμήμα μηχανολόγων). Ζει και εργάζεται στην Ελευσίνα και είναι γονιός 2 παιδιών. Στο παρελθόν έχει απασχοληθεί στη ΔΕΗ Ελευσίνας, ως βοηθός στο Γραφείο Προσωπικού, ενώ από το 1981 έως σήμερα εργάζεται στην ΠΥΡΚΑΛ (Παραγωγή Πυρομαχικών, με σημείο αναφοράς το 2010, όποτε και που ανέλαβε τη θέση του Υπευθύνου Τμήματος Ασφάλειας και Πυρασφάλειας. Η προσφορά του στην πόλη διακρίνεται μέσα από την έντονη κοινωνική του δράση.

Από το έτος 1987: συμμετοχή στην Διοίκηση του  Σωματείου  ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας. Από το 2006: συμμετοχή στην διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας Δυτικής Αττικής. Από το 2015: εκπροσωπεί το ΕΚΕΔΑ από την θέση του Προέδρου.

Γεώργιος Λιόντος

Γεώργιος Λιόντος

Μέλος Δ.Σ.

Ο Γιώργος Λιόντος είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως οικονομικός και νομικός σύμβουλος. Υπηρέτησε για 35 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων, στις οποίες διετέλεσε Διευθυντής επί σειρά ετών. Ως εθνικός εκπρόσωπος για θέματα πολιτισμού συμμετείχε στις εργασίες των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε πλήθος προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας. Ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση του προγράμματος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. στον τομέα του πολιτισμού το 1994 και το 2003, συμμετείχε στη διοργάνωση «Αθήνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1987» και ήταν υπόλογος-διαχειριστής της διοργάνωσης «Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997».

Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνος διοργάνωσης πλήθους εκδηλώσεων. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης 3 Τέχνης, συνεργάτης του Μουσείου Ακρόπολης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη». Έχει βαθιά γνώση των θεσμών και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του δημοσιονομικού δικαίου και όλων των πτυχών της πολιτιστικής διαχείρισης και τεράστια εμπειρία στη διοργάνωση συνεδρίων, περιοδικών εκθέσεων και κάθε μορφής πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Φοίβος Σακαλής

Φοίβος Σακαλής

Μέλος Δ.Σ.

Δημιουργός και Συντονιστής του Athens Culture Net του δήμου Αθηναίων (2016 έως σήμερα). Το Δίκτυο περιλαμβάνει, ως Μέλη, 64 δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς (π.χ. Μουσείο Ακρόπολης, ΕΑΜ, ΕΜΣΤ, ΕΛΣ, Εθνικό Θέατρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Νέον, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Atopos ) και, ως Συνεργαζόμενους Φορείς, 50 πολιτιστικές ομάδες και οργανισμούς της Αθήνας (π.χ. El Systema Greece, Θαλής και Φίλοι, Tavros, Polyplanity, Pyrna). Προάγει τον διάλογο γύρω από τον πολιτισμό αναδεικνύοντας θέματα και προβληματισμούς, επεξεργαζόμενο στρατηγικές διεύρυνσης του πολιτιστικού αποτυπώματος αλλά και αύξησης του κοινού.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Φοίβος Σακαλής επιμελείται πολιτιστικά προγράμματα όπως τα ακόλουθα: Πολιτισμός στις Γειτονιές,  Νύχτα Πολιτισμού, τα διαδικτυακά, Αρχιτεκτονικές Διαδρομές, Αθηναϊκές Γκαλερί – 40 Καλλιτέχνες, Παρέα με τους Συγγραφείς, αλλά και δράσεις σε δομές του δήμου και δημόσιους χώρους. Από τον Οκτώβριο του 2019 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Ελευσίνα 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Δημοσιογραφεί από το 2002 (Athens Voice, Γυναίκα, Maison Decoration, Ευ Ζην, S- magazine, www.elculture.gr, Τα Νέα της Τέχνης, Κ, L’ Officiel, κ.α.) Ξεκίνησε την καριέρα του το 1993 εργαζόμενος σε γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις στο τμήμα marketing. Το 1998, ανέλαβε τη θέση του Υπεύθυνου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, όπου παρέμεινε έως το 2002. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει εργαστεί ως Σύμβουλος Επικοινωνίας σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών (ΕΜΣΤ, Ίδρυμα Σπυρόπουλου, Gagosian Gallery), Διευθυντής Επικοινωνίας της ART-ATHINA, Senior Development and Communications Advisor της Μπιενάλε της Αθήνας.

Από το 2014 έως το 2017 εργάστηκε για την documenta 14, στην Αθήνα και στο Κάσελ, αναπτύσσοντας την συνεργασία μεταξύ της διοργάνωσης και των τοπικών πολιτιστικών φορέων, της κυβέρνησης και του δήμου Αθηναίων.

Ήταν Συντονιστής Προγράμματος της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»- δήμος Αθηναίων/UNESCO.

Κυριακούλα (Κούλα) Παραδείση

Κυριακούλα (Κούλα) Παραδείση

Μέλος Δ.Σ

Δήμητρα Πιπιλή

Μέλος Δ.Σ.

Η Δήμητρα Πιπιλή έχει σπουδάσει Πολιτικές επιστήμες και έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, με εξειδίκευση στην οργάνωση χορηγιών πολιτιστικών οργανισμών.

Έχει δουλέψει για περισσότερα από 20 χρόνια ως Υπεύθυνη χορηγιών και επικοινωνίας σε Εκδοτικούς οργανισμούς, μεγάλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς, πολιτιστικούς χώρους, αλλά και ως ανεξάρτητη σύμβουλος σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Νίκη (Μόνικα) Τσιλιμπέρδη

Μέλος Δ.Σ.

Η Μόνικα Νίκη Τσιλιμπέρδη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Leicester της Μεγάλης Βρετανίας, (MA – Landascape Studies, Diploma – Information Technology for Culture). Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (τμήμα Γενικής Διοίκησης). Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων Ενημέρωσης και Πολιτισμού) με θέμα την αποτελεσματική οργάνωση πολιτιστικών συνεργατικών σχηματισμών.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ανασκαφές στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στη Μεγάλη Βρετανία και έχει  εργαστεί ως ιστορικός τέχνης στους Οίκους Δημοπρασιών Μιχαλαριά και Christie’s, καθώς και ως δημοσιογράφος για θέματα τέχνης. Μετά την αποφοίτησή της από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είναι προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού. Aσχολείται με την ενίσχυση του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα, την πολιτιστική επιχειρηματικότητα, την προώθηση νέων συνεργατικών σχημάτων, τη δικτύωση των καλλιτεχνών, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την ενίσχυση της πρόσβασης όλων των πολιτών σε πολιτιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Έχει εκπροσωπήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε πολλές επίσημες συναντήσεις στο εξωτερικό (Συμβούλιο της Ευρώπης, UNESCO, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πρωτοβουλία Αδριατικής Ιονίου κ.λπ.) και τα τελευταία 10 χρόνια συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας σε ειδικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα που σχετίζονται με τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες και την αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων, τη διευκόλυνση της εξωστρέφειάς τους και την προώθηση της καινοτομίας και της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας. Ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας για την Έκθεση με τίτλο: «Ο ρόλος των δημόσιων πολιτικών στην ανάπτυξη επιχειρηματικών και καινοτόμων δυνατοτήτων στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα» που δημοσίευσε το 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του ευρωπαϊκού προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη. Συμμετέχει, τόσο στη διοργάνωση όσο και ως ομιλήτρια, σε διάφορα συνέδρια που σχετίζονται με τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει για την αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.